Home / Evenimente / Participari evenimente / De Dragobete, iubeste romaneste

De Dragobete, iubeste romaneste

Dragobete, fiul Babei Dochia, zeul veseliei și al iubirii, a rămas până în ziua de azi simbol al dragostei autohtone.
Această zi, când fetele își pun sub pernă busuioc spre a-și visa ursitul, a reunit aici, la Muzeul Satului, fete mândre și feciori, cu toții îmbrăcați în frumoase costume naționale, tradiția, dansul și cântecul fiind la loc de cinste.
Muzeul Ţăranului Român este recunoscut pentru evenimentele cu caracter folcloric-tradiţional pe care le organizează. Aici, etnomuzicologul Niculina Merceanu a prezentat în ziua de 24 februarie, de Dragobete , poezie, cântec, joc şi voie bună într-un spectacol special. Cu ocazia evenimentului intitulat „De Dragobete, iubeşte româneşte” artista a reunit oameni de cultură, poeţi, dansatori. Dintre aceştia, George Călin – poet și ambasador convenţia ONU la Geneva, dr. Doina Işvanoni – Muzeul Satului din Bucureşti, cercetător şi etnomuzicolog, profesorul Domnica Iosu, poetul Vasile Groza, interpreţi de muzică populară – Georgel Nucă, Gheorghe Gheorghe, Mariana Stănescu – redactor la Radio România Antena Satelor, Ileana Marin, jurnalistul Miron Manega, Doina Bârcă – poetă, secretar-literar al Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika” și Elena Armenescu.
Spectacolul de obiceiuri şi tradiţii populare de cântec şi joc s-a bucurat de participarea rapsodului Ion Creţeanu – alături de ansamblul „Doina Oltului”, care, prin intermediul strunelor cobzei sale, ajunge necondiţionat la sufletul auditoriului.
Mulţumesc de invitaţie distinsei doamne Niculina Merceanu şi pot să spun că mă încearcă un sentiment de mândrie la gândul că revista noastră, Independenţa Română – Independenţa prin cultură, are o pagină dedicată obiceiurilor şi tradiţiilor noastre româneşti, unice în lume. Artiştii spectacolului au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze de către publicul spectator.
DOINA BÂRCĂ