luni , 19 aprilie 2021, 17:48
  • Termeni si Condiţii
  • Politica Cookie

Fundatia literar-istorica "Stoika"Fundatia literar-istorica "Stoika" Fundatia literar-istorica "Stoika"

Fundatia literar-istorica "Stoika"
  • Acasa
  • Despre noi
    • Genealogia familiei
    • Istoria
    • Testimoniale
    • Voluntariat
    • Doneaza
  • Evenimente
    • Evenimente proprii
    • Participari evenimente
  • Interviuri
  • Revista
  • Publicatii
    • Aparitii
    • Lansari carte | Editura Laurent
    • Sub egida fundatiei
    • Sub egida altor edituri
    • Sponsorizari
  • Comunicate de presă
  • Contact
Home / Publicatii / Aparitii

Aparitii

In istorie. Spre radacini (II)

28 februarie 2013 Aparitii 0 579

detalii »

In istorie. Spre radacini (I)

28 ianuarie 2013 Aparitii 0 574

detalii »

Portret Stefan Cristofor Stoika

28 noiembrie 2012 Aparitii 0 573

detalii »

Portret Niculae T. Stoika

28 octombrie 2012 Aparitii 0 392

detalii »

Portret Titus T. Stoika

28 septembrie 2012 Aparitii 0 587

detalii »

Portret Constantin Titus Stoika

28 august 2012 Aparitii 0 382

detalii »

Portret Constantin Titus Stoika

1 august 2012 Aparitii 0 396

detalii »

Portret Alexandru Cezar Titus Stoika

1 iulie 2012 Aparitii 0 560

detalii »

VOLUNTARIAT DONEAZA

A APĂRUT NOUL NUMĂR AL REVISTEI
INDEPENDENȚA ROMÂNĂ

– INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ –
ANUL 6, NUMARUL 66,

Noiembrie – Decembrie 2020

Din SUMAR:

4 Evocări
Maria-Cella Delavrancea Lahovary
7 Sfere de lumină
Sacru și profan într-o amintire a lui Mircea Eliade
Sfântul Nicolae/MoșNicolae în tradiția poporului român
10 Istorie
Brașov 1987
14 Știința
Dumitru D. Brezulescu – progresul rural în România
17 Spiritualitate
Horia – simbol al neamului românesc
20 Eseu
Satul românesc – O lume uitată
24 Asclepios
Provocarea anului – SARS CoV2
27 Cultură și educație
Gala premiilor UNITER
29 Lumea nevăzută
Vestigii ale istoriei Bucureștilor
34 Călători prin univers

38 Lumea de azi
„Știrile false”- Cod roșu
41 Restituiri
Amza Pellea – Amintiri dragi sufletului meu
44 Apărarea Țării
Strategia națională de apărare
48 Presa de-a lungul timpului
50 Arte Vizuale
Violetta Lecca Bălan
52 În grădina lui Academos
Cristina Alexe
Ileana Elena Ivan
54 Știri/Informații/Evenimente
56 Creații Literare
Cătălina Ene Onea
Ștefan Păun
60 Fundații/Asociații
„Les amis de Panait Istrati”
62 Muzee-Expoziții
Casa Experimentelor
64 Ecologie
Centre de procesare a gunoiului
68 Jurnal de Călătorie
Pe acoperișul României (I)
69 Oglinda Școlii
Școala rurală Drăganești-Vlașca

70 Mitologie și Folclor
Tradiții-La cumpăna dintre ani
74 Economia României
Inflația
76 Sport
Istoria participării României la jocurile olimpice de vară
Fotbalul românesc – CFR Cluj
79 Auto-Moto
Grand Prix – 1914
82 Oenologie
Crama Cepari – viticultură și vinificație
84 Teatru Film Muzică
George Vraca / Geo Saizescu / Vasile Veselovski
87 Incursiune în lumea filmului
88 Meșteșuguri
Ceasul tablou / Istorie Accurist
90 Umor
Vasilica Ilie
92 Sacul cu glume
94 Ecouri
Interviu Anita Barton / Elena Moșuc

FLUX DE STIRI

  • Revista Independenţa Română
  • Editura "LAURENT"
SUA – CHINA „CIOCNIREA TITANILOR”
18 February 2021

SUA – CHINA „CIOCNIREA TITANILOR” SUA – CHINA CIOCNIREA TITANILOR Motto: ” Influența politică a Beijingului, propriul Soft Power, progresează cu rapiditate. Această influență este însoțită de o anumită îngrijorare. Toată lumea e atentă la ce spune. Ce conducător asiatic ar îndrăzni acum să spună cu glas tare că avântul Chinei prezintă o mare amenințare? Bineînțeles că SUA are un loc …

Generalul Ștefan Ștefan Stoika (25 martie 1848 – 10 mai 1928)
18 February 2021

Generalul Ștefan Ștefan Stoika (25 martie 1848 – 10 mai 1928) “Sunt născut în ziua de 25 martie 1848 (Bunavestire) și botezat în religia creștinortodoxă, în Biserica Pitar Moșu, de către unchiul meu, căpitanul Alexandru N. Racotă, în ziua de Duminica Floriilor din același an. Tatăl meu, regretatul colonel Ștefan Stoika, a avut cu mama mea, soția sa legitimă, cu care s-a căsătorit în anul 1844: …

Municipiul Brad – oază de creație autentică
17 February 2021

Municipiul Brad – oază de creație autentică În materialul de mai jos sunt prezentate câteva dintre activitățile organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad în ultimii ani, în perioada vacanțelor de vară sau în săptămâna ”școala altfel”. Activitățile respective s-au desfășurat sub forma unor ateliere de lucru, sau ca demonstrații ale unor meșteri …

Cultură și mass – media
17 February 2021

Cultură și mass – media Trăim o epocă extraordinară, toată omenirea pare a fi pe cale de dispariție, și cauza nu este numai pandemia, ci toată natura se zbuciumă, se topesc ghețarii, apele năvălesc și prăvălesc munții, acoperind pământurile ca într-un mormânt, locuri fertile se transformă-n deșert! Parcă trăim Apocalipsa! Lumea cea veche va dispărea, și se va naște o …

Apărarea litoralului României Mari
16 February 2021

In urmă cu un secol, societatea românească savura primii ani de pace, care aduseseră România învingătoare între granițele sale firești. Dar unitatea națională, recunoscută internațional, trebuia nu numai apărată ci și consolidată. Prin reunirea Basarabiei cu România şi mutarea frontierei de Est pe Nistru, statul român dobândise o nouă cale de transport fluvială de mare …

Sat înălțat de gospodarii și fiii săi
16 February 2021

Sat înălțat de gospodarii și fiii săi În partea sud estică a judeţului Suceava se află satul Oniceni, comuna Forăşti situată în partea stângă a râului Moldova, a căror sate în număr de nouă au luat fiinţă începând cu secolul al XIV-lea şi al XIX-lea. Familia domnitoare Moruzi construieşte Curtea domnească şi monumentala biserică din satul Oniceni în perioada 1802-1818, care era …

Trecut-a noaptea cea mai lungă
16 February 2021

Trecut-a noaptea cea mai lungă Am lăsat în urmă un an în care pandemia a făcut ravagii pretutindeni în lume și nu doar în planul sănătății. Contrar celor care doreau să amâne alegerile de teama creșterii numărului de îmbolnăviri, iată că nu s-a produs un astfel de lucru, dimpotrivă, trendul îmbolnăvirilor este descrescător, avem încă locuri libere în secțiile de …

Pecetea șpăgii
16 February 2021

Pecetea șpăgii Ce să însemne oare această adânc înrădăcinată expresie “șpagă” în mentalul românului de rând și nu numai, ca un fel de continuitate seculară, și o ușoară sincopă în scădere înainte de ’90, dar determinantă ca tip de comportament după? Dacă “înainte” în “coșul” șpăgii intrau cartușul de Kent, de BT (Bulgar Tabac), o pungă de …

Popoarele migratoare pe teritoriul României
15 February 2021

Popoarele migratoare pe teritoriul României Spre sfârșitul timpurilor istorice cunoscute sub numele de Antichitate și începutul Evului Mediu, întreaga Europă și o parte din Asia, au fost răvășite de o amplă mișcare a popoarelor, grupurilor etnice și triburilor. A fost un fenomen complex economic, social, politic și militar. Vânzoleala generală, cu intermitențe, a durat câteva secole. De fapt toată Istoria …

Sfântul Haralambie
15 February 2021

Sfântul Haralambie OGLINDIT ÎN CREDINȚE, OBICEIURI, LEGENDE ROMÂNEȘTI Românii i-au dat Sfântului Haralambie felurite nume: i se mai spune și Haralam, Aralam, Aralampie, Aralambie. Creștinii ortodocși de pe întregul teritoriu al țării noastre îl serbează, an de an, la aceeași dată, pe 10 februarie. În paginile următoare vom consemna cele mai importante credințe și practici rituale prilejuite …

Avem Parlament, Avem Guvern, Avem circ
15 February 2021

Avem Parlament, Avem Guvern, Avem circ M-am scuturat ca de un vis urât care m-a bântuit direct ori din umbră acești treizeci și ceva de ani, în care rămășițele reșapate ale PCRului ne-au condus, iar acum prin ștampilarea pe buletinul de vot și a milioanelor de alegători așijderea mie, am crezut că se va schimba ceva. Indiscutabil campania electorală, modestă ca …

Ion Budai – Deleanu
15 February 2021

Ion Budai – Deleanu 6 ianuarie 1760 – 24 august 1820 În secolul al XVIII-lea, în țările avansate din Europa, mai ales în Anglia și Franța, apare o nouă mișcare de idei, filosofică, politică și literară, cunoscută sub denumirea de iluminism, luminism sau epoca luminilor. Punctul de plecare al acesteia se găsea în dezvoltarea generală a societății și a …

Independenta Romana – Ianuarie Februarie 2021 (An 6, Nr. 67)
15 February 2021

Independenta Romana – Ianuarie Februarie 2021 (An 6, Nr. 67) 3 Editorial 4 Evocări Ion Budai-Deleanu 7 Sfere de lumină Sfântul Haralambie 10 Istorie Popoarele migratoare pe teritoriul României 14 Știința Dr. Jean Neagoe 17 Spiritualitate Horia – simboluri-cheie ale revoluției din anul 1784 20 Eseu Pecetea șpăgii 24 Asclepios Trecut-a noaptea cea mai lungă 27 Cultură și educație Cultură și mass-media 29 Lumea nevăzută …

Horia – simboluri-cheie ale revoluției din anul 1784
15 February 2021

Horia – simboluri-cheie ale revoluției din anul 1784 Revoluția în expresie națională și socială Măreția lui HORIA reiese din ceea ce a gândit, inițiat și pus în aplicare: răscoală, insurecție sau revoluție. Același ziar belgian a numit tumultul sângeros drept „răscoala țăranilor români”, constatând că gazetele vorbeau despre evenimentul respectiv atât de diferit, cu atâtea contraziceri, încât „a fost foarte dificil până acum …

Dr. Jean Neagoe
15 February 2021

Dr. Jean Neagoe “Il n’y a que ceux qui sont dans les batailles qui les gagnent” (Numai cei care luptă, câștigă.) Louis Antoine de Saint-Just “Il n’y a que ceux qui sont dans les batailles qui les gagnent” (Numai cei care luptă, câștigă.) Louis Antoine de Saint-JustEra în octombrie 1969, când un student din Mali, mi-a oferit două …

Dumitru D. Brezulescu – progresul rural în România
14 January 2021

Dumitru D. Brezulescu – progresul rural în România La sfârșitul secolului al XIX-lea, Alexandru Vlahuță, în a sa “România pitorească”, făcea o descriere a satului Novaci, la sosirea sa, pe aceste meleaguri. Pe la prânz intrăm în Novaci – un sat lung, de nu se mai sfârșește, așezat la poalele munților, în frumoasa vale a Gilortului. Casele albe, învăluite în dramiță (șindrilă mai …

Brașov 1987 Preludiul Revoluției Române din decembrie 1989
14 January 2021

Brașov 1987 Preludiul Revoluției Române din decembrie 1989 Revolta spontană de la Brașov din 15 noiembrie 1987 a fost o surprinzătoare acțiune de protest a muncitorilor împotriva politicii economice și sociale draconice a Partidului Comunist Român în frunte cu secretarul său general Nicoale Ceaușescu. Prin modul de desfășurare și amploarea manifestației, dar și prin efectele sale, mișcarea avea să prefigureze Revoluția din decembrie …

Sfântul Nicolae/MoșNicolae în tradiția poporului român
14 January 2021

Sfântul Nicolae/MoșNicolae în tradiția poporului român Ziua de 6 decembrie este cea a Sf. Neculai. Popular i se spunea „Sân-Nicoară” sau „SânMicoară”. Se ştie din străbuni că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu. Stă în stânga Lui şi în noaptea de Sfântul Vasile iau masa împreună. Cerurile se deschid de trei ori şi pământenii îi văd pe amândoi …

Sacru și profan într-o amintire a lui Mircea Eliade
14 January 2021

Sacru și profan într-o amintire a lui Mircea Eliade În istoria religiilor, sacrul este definit de obicei în opoziţie cu profanul: sacrul este ceva ce se opune profanului. Mircea Eliade adoptă aceeaşi poziţie, stabilind ca elemente definitorii ale sacrului puterea, realitatea, perenitatea şi eficienţa acestuia. La acestea se adaugă transcendenţa şi exemplaritatea, capacitatea de a impune omului religios anumite norme și valori universale care-l …

Maria Cella Delavrancea – Lahovary (14 decembrie 1887 – 9 august ...
14 January 2021

Maria Cella Delavrancea – Lahovary (14 decembrie 1887 – 9 august 1991) Intervalul unui secol frământat de istorie mai mult decât oricând a fost traversat cu fruntea sus de o ființă firavă ca aspect, frumoasă, inteligentă, cultivată, multiplu talentată, creativă și perseverentă, stăpânind sunetele pianului, concurând cu marile valori ale lumii, și, folosind mirajul cuvintelor, scriind fără a-și revendica vreo apreciere, deși o merita. Va rămâne însă …

Vasilica Ilie
14 January 2021

Vasilica Ilie S-a născut la 2 aprilie 1953, în comuna Reviga, județul Ialomița. A debutat în revista ”Formula As”, în anul 2002, cu proza Mătuşa Anica şi plăcinta cu mere iar în poezie, în antologia colectivă de versuri „Freamăt de timp – Freamăt peren”, în anul 2007. A apărut în peste 20 de antologii colective de poezie …

Istorie Accurist
14 January 2021

Istorie Accurist Asher şi Rebecca Loftus înfiinţează în 1946 compania britanică Accurist, cu headquarter-ul în districtul londonez Clerkenwell. În ciuda faptului că este o firmă britanică, ceasurile produse de ei într-un stil britanic aparte sunt asamblate cu componente în întregime elveţiene. Datorită unor caracteristici unice, ceasurile Accurist au ocupat un loc onorant pe piaţa orologeriei încă de …

Ceasul tablou
14 January 2021

Ceasul tablou In acest număr vă prezit un ceas tablou cu automaton și cutie muzicală foarte rar și total deosebit aflat în colectia personală a prietenului și partenerului meu de afaceri Iulian Grozăvescu. Un ceas care te cucerește la prima vedere, un ceas care reprezenta vârful de tehnologie pentru perioada respectivă un echivalent al AI (artificial intelligence) …

Incursiune în lumea filmului
14 January 2021

Incursiune în lumea filmului Perioada septembrienoiembrie, din acest an al pandemiei, a fost foarte bogată în evenimente cinematografice. Flight Film Festival, Science Fiction, Technology, Music este noul eveniment cinematografic, pe care-l pune la dispoziția publicului, Timișoara. Festivalul, care explorează prin film diferite tematici din domeniile științei, ficțiunii, tehnologiei și muzicii, și-a propus să ofere, iubitorilor de film, cele mai …

Vasile Veselovski
14 January 2021

Vasile Veselovski Un compozitor de legendă Vasile Veselovski (18 decembrie 1925, comuna Găvana, județul Arges – 4 ianuarie 1998, București) a fost fără îndoială unul din cei mai cunoscuți, îndrăgiți și reputați compozitori români din toate timpurile, o mare personalitate a muzicii ușoare autohtone, care a lăsat patrimoniului cultural numeroase șlagăre nemuritoare precum “Strada Speranței”, “Merit eu”, …

Geo Saizescu
14 January 2021

Geo Saizescu L-am cunoscut pe profesorul, actorul, regizorul, scenaristul Geo Saizescu la Universitatea Hyperion din București. Un om cu voce caldă, de o sensibilitate aparte gata oricând a te ajuta sau a-ți da un sfat. A fost iubit de colegii de breaslă, de profesori și studenți, de iubitorii de filme românești de comedie. Sunt constatările autorului acestor …

Un actor de mare prestigiu George Vraca
14 January 2021

Un actor de mare prestigiu George Vraca Ne propunem ca începând cu acest număr să prezentăm personalități marcante ale Teatrului Românesc, mari actori, pe nedrept uitați sau prea puțin cunoscuți de publicul larg. Pentru azi am ales evocarea celui caracterizat în epocă “frumos ca un zeu”: Geroge Vraca (1896-1964). Renumitul actor George Vraca s-a născut la 25 noiembrie 1896 într-o familie de …

Grand Prix – 1914
14 January 2021

Grand Prix – 1914 Georges Boillot era un tip îngâmfat, mai sigur pe sine decât oricine altcineva, chiar dacă jovial cu presa și mulțimea din tribune. De data asta însă disperarea luase locul îngâmfării. Omul pentru care nicio sarcină nu părea prea grea și care cu o îndrăzneală și o abilitatea supranaturală adusese lumea GP-urilor la picioarele sale era …

Fotbalul românesc defilează în Europa doar cu CFR Cluj
14 January 2021

Fotbalul românesc defilează în Europa doar cu CFR Cluj La fel ca și anul trecut, CFR Cluj este singura echipă de fotbal din România care a reușit să ajungă în grupele unei competiții europene, în speță Europa League. Mania „Bursucului” „Campionatul de pandemie” al Ligii 1 a trimis în cupele europene patru echipe: campioana CFR Cluj în Liga Campionilor, FCSB (câștigătoarea Cupei României), CS …

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de vară
14 January 2021

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de vară Începutul declinului După o perioadă de pauză forțată, dată de măsurile luate în vederea prevenirii infecției cu virusul COVID-19, revista „Independența Română – Independența prin cultură” a revenit în atenția dumneavoastră, într-un format nou și mult mai atractiv. Cu această ocazie, publicația noastră continuă serialul despre istoria participărilor sportivilor români la Jocurile Olimpice de vară. …

Secția română a Asociației franceze “Les amis de Panait Istrati” ...
14 January 2021

Secția română a Asociației franceze “Les amis de Panait Istrati” În decembrie 1968 a fost fondată în Franța Asociația “Les amis de Panait Istrati”, având ca obiective reeditarea operei scriitorului (1880-1935), promovarea personalității sale și păstrarea vie a memoriei și spiritului lui. În 1975, președintele organ i z a ț i e i , Marcel Mermoz împreună cu Christian Golfetto au efectuat o vizită în …

Inflația
14 January 2021

Inflația Inflația – inamicul public al economiilor Auzim de multe ori în mass-media anunțuri cu privire la evoluția anuală a inflației. Desi este un indicator destul de ușor de înțeles și extrem de important atunci când ne referim la economiile noastre, destul de puțini români sunt atenți la acest aspect. În general, daca discutăm despre banii …

Ștefan Păun
14 January 2021

Ștefan Păun Păun Ștefan (n. 1 ianuarie 1952, Trestenicu -Tomulești astăzi comuna Toporu, județul Giurgiu) este un istoric român, profesor universitar (din 2008) decan al facultății de istorie al Universității Hyperion (2005-2012) și prorector al Universității Hyperion din București (2012-2016), cadru didactic la Universitatea Politehnică din București din 2005. Școala a urmat-o în satul natal Trestenicu și …

Școala rurală Drăganești-Vlașca
14 January 2021

Școala rurală Drăganești-Vlașca O școală rurală cu tradiție istorică racordată la necesitățile secolului XXI Satul Drăgănești – Vlașca, astăzi centrul comunei cu același nume, care cuprinde și satele Comoara și Văceni este o veche vatră de civilizație românească. Numele de Vlașca despre care am vorbit în articolele scrise anterior este dovada continuității populației românești din evul mediu până …

Pe acoperișul României (I)
14 January 2021

Pe acoperișul României (I) In ultima perioadă de timp, numărul celor care au ales muntele ca destinație turistică a crescut destul de mult. Deși altitudinea munților Carpați nu este una impresionantă în raport cu alte masive sau lanțuri muntoase, frumusețea și sălbăticia lor le oferă un farmec aparte tuturor celor care doresc să-i descopere și să se bucure de …

Cătălina Ene Onea
14 January 2021

Cătălina Ene Onea S-a născut la 24 iulie 1984, în Câmpina, județul Prahova. Trăiește actualmente la Berlin, în Germania. Și-a obținut doctoratul Magna Cum Laude ca bursieră a Fundației Konrad Adenauer la Universitatea Humboldt din Berlin, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, cu o teză de doctorat despre mitul Medeei în contemporaneitate, analizat din perspectivă interculturală (coord. …

Centre de procesare a gunoiului menajer
14 January 2021

Centre de procesare a gunoiului menajer Majoritatea deşeurilor, în special cele municipale, sunt colectate la grămadă. Amestecul celor reciclabile cu cele biodegradabile şi chiar cu cele periculoase face ca reciclarea să fie imposibilă sau foarte dificilă din cauza gradului mare de contaminare a materialelor. Aproape 98% din deşeurile generate în România ajung să fie depozitate la gropile de gunoi, mai nou …

Ileana Elena Ivan
14 January 2021

Ileana Elena Ivan leana Elena Ivan a moștenit talentul plastic de la bunicul domniei sale, după mamă, Procopie Serebreanu, pe care l-am cunoscut cu foarte mulți ani în urmă. Pe Vasile Serebreanu, fiul domnului Procopie, l-am cunoscut după anul 1977, când eram salariat la Ministerul Comerțului Interior – Recom – Reclamă Comercială. În calitate de pictor eram detașat …

Cristina Alexe
14 January 2021

Cristina Alexe În toate expozițiile de pictură la care a participat doamna Cristina Alexe – medic stomatolog, a trăit minunate momente de triumf și aprecieri ale largului public iubitor de artă și frumos. Ca artist plastic s-a “îmbrăcat”, într-o misterioasă ținută plină de satisfacție creativă și armonie cromatică. Îmbucurătoarea zână a artei o îndrumă să-și îndeplinească vocația …

Războiul „virușilor”
14 January 2021

Războiul „virușilor” De-a lungul timpului pandemiile, de ciumă, gripă spaniolă, spre zilele noastre Ebola, bolile de sorginte animalieră – păsărească, boala vecii nebune, a limbii albastre, gripa porcină și multe altele, au afectat omenirea profund fiecare în zona ei de acțiune, generând pierderi de vieți și pagube economice uriașe. Cel prezent, COVID-19, servește ca sursă a unui …

Violetta Lecca Bălan
14 January 2021

Violetta Lecca Bălan Artista plastică Violetta Lecca Bălan a avut amabilitatea de a-mi înmâna un catalog, cuprinzând grafică, pictură și sculptură. Ceea ce mi-a limpezit ochii cel mai mult, de la bun început, au fost potretele. Două autoportrete care-i aparțin aveau în privire, ca lacrimi, picături de sânge din sufletul ei. Lacrimile pocăinței sunt dulci precum fructul interzis, …

Anisia Alexandra Calciu
14 January 2021

Anisia Alexandra Calciu Pasionată în același timp de muzică și teatru Calciu Anisia Alexandra s-a născut în data de 7 iunie 2009, în București. Este elevă a școlii Sfântul Vasile din Ploiești, în clasa a V-a. Urmează cursuri de muzică în cadrul școlii Crina Mardare din București, sub îndrumarea doamnei profesoare Ileana Lenghel, atelier de teatru și cursuri …

Independenta Romana – Noiembrie Decembrie 2020 (An 6, Nr. 66)
14 January 2021

Independenta Romana – Noiembrie Decembrie 2020 (An 6, Nr. 66) 4 Evocări Maria-Cella Delavrancea Lahovary 7 Sfere de lumină Sacru și profan într-o amintire a lui Mircea Eliade Sfântul Nicolae/MoșNicolae în tradiția poporului român 10 Istorie Brașov 1987 14 Știința Dumitru D. Brezulescu – progresul rural în România 17 Spiritualitate Horia – simbol al neamului românesc 20 Eseu Satul românesc – O lume uitată 24 …

Strategia națională de apărare a țării 2020 – 2024
14 January 2021

Strategia națională de apărare a țării 2020 – 2024 Act constituţional (reglementat de art. 65 alin. 2 litera f și de art. 119 din legea fundamentală), elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării (SNAT) reprezintă o obligaţie periodică a Administraţiei Prezidenţiale. Strategia a fost elaborată în baza legii 2003/ 2015, privind planificarea apărării. Deși la elaborarea precedentei legi s-a ridicat problema necesității unei Strategii …

Amza Pellea – Amintiri dragi sufletului meu
14 January 2021

Amza Pellea – Amintiri dragi sufletului meu Întru neuitarea marelui actor Amza Pellea, născut la Băilești pe 7 aprilie 1931 și chemat la Cer în 12 decembrie 1983, am înființat la Centrul Cultural “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, la începutul anului 2013, Salonul de satiră și umor “Amza Pellea”. In toamna anului 2014, a apărut la Editura Humanitas, volumul “Să râdem cu …

“Știrile false”… ALERTĂ DE COD ROȘU în România
14 January 2021

“Știrile false”… ALERTĂ DE COD ROȘU în România Existența noastră, zilnic se desfășoară sub presiunea dorințelor, nevoilor și îngrijorărilor. Goana după câștig a majorității românilor pentru satisfacerea nevoilor minime, îi face pe aceștia să acorde din ce în ce mai puțin timp pentru propria lor educație și instrucție, devenind victime sigure ale unui anumit gen de ignoranță. Toate aceste zbateri pentru asigurarea nevoilor …

Un patronim continuu de peste 1000 de ani – General Nicolae Stoik ...
14 January 2021

Un patronim continuu de peste 1000 de ani – General Nicolae Stoika Generalul Nicolae Ștefan Stoika 25.12.1845 – 01.07.1914 “Am luptat, am învins” „Mehr als das leben, Lieb’ich meine Freiheit” (germ. “Mai mult decât viața îmi iubesc libertatea”) Am reprodus două maxime, prima care îi aparține acestui descendent de nobil, imprimând prin personalitatea lui, valori perene poporului român, precum: sacrificiul pentru valorile românești, de fapt a acelui …

VESTIGII ale istoriei Bucureștilor
14 January 2021

VESTIGII ale istoriei Bucureștilor În proximitatea capitalei, pe șoseaua de centură se întinde sistemul de fortificații al Bucureștilor, construit între 1883-1899, care în prezent constituie o adevărată comoară arhitecturală și de istorie, mărturie incontestabilă a trecutului românilor pe aceste meleaguri. După abdicarea lui Cuza, între 1866-1882, pe vremea domniei regelui Carol I, pe fondul crizelor politice și tensiunilor internaționale …

Gala premiilor UNITER
14 January 2021

Gala premiilor UNITER Într-o rubrică de cultură și educație nu putem neglija Gala Premiilor UNITER care s-a ținut anul acesta la Craiova, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”. A 28-a ediție a festivalului, care s-a desfășurat în condițiile pandemiei covid-19, a beneficiat de un spațiu deosebit, în aer liber, al …

Provocarea anului – SARS CoV2
14 January 2021

Provocarea anului – SARS CoV2 Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot provoca boli atât la oameni, cât și la animale. La om poate determina apariția banalului guturai, la boli mai severe, de exemplu Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) ori Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit este cel care determină boala COVID 19. Prima …

Independenta Romana – Iunie 2019 (An 5, Nr. 53)
6 June 2019

Independenta Romana – Iunie 2019 (An 5, Nr. 53)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Mai 2019 (An 5, Nr. 52)
8 May 2019

Independenta Romana – Mai 2019 (An 5, Nr. 52)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Aprilie 2019 (An 5, Nr. 51)
18 April 2019

Independenta Romana – Aprilie 2019 (An 5, Nr. 51)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Martie 2019 (An 5, Nr. 50)
6 March 2019

Independenta Romana – Martie 2019 (An 5, Nr. 50)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Februarie 2019 (An 5, Nr. 49)
9 February 2019

Independenta Romana – Februarie 2019 (An 5, Nr. 49)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Ianuarie 2019 (An 5, Nr. 48)
5 January 2019

Independenta Romana – Ianuarie 2019 (An 5, Nr. 48)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Decembrie 2018 (An 4, Nr. 47)
11 December 2018

Independenta Romana – Decembrie 2018 (An 4, Nr. 47)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Noiembrie 2018 (An 4, Nr. 46)
4 November 2018

Independenta Romana – Noiembrie 2018 (An 4, Nr. 46)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Octombrie 2018 (An 4, Nr. 45)
3 October 2018

Independenta Romana – Octombrie 2018 (An 4, Nr. 45)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Independenta Romana – Septembrie 2018 (An 4, Nr. 44)
5 September 2018

Independenta Romana – Septembrie 2018 (An 4, Nr. 44)   PRET: 12 LEI DISPONIBILITATE: IN STOC INFO: 0374.902.993 EMAIL: office@elaurent.ro

Despre noi

Fundația Literar-Istorică “Stoika” promovează și menține vie in memoria romanilor faptele inaintașilor care au purtat numele de STOIKA precum și a altor personalități care și-au adus contribuția la păstrarea romanismului.
Fundația Literar-Istorică “Stoika” este o organizație non-guvernamentală, non-profit, autonomă și apolitică, cu personalitate juridică proprie și cu drept la insemne și ștampilă proprii.

Newsletter

Înscrie-te la Newsletter-ul FundatiaStoika.ro și vei primi cele mai importante evenimente pe adresa ta de email.


Nu îți face griji, nu te spamăm.
Te poți dezabona cu un singur click.

Arhiva

Independenta Romana – Ianuarie Februarie 2021 (An ...
15 February 2021
Independenta Romana – Noiembrie Decembrie 2020 (An ...
14 January 2021
Independenta Romana – Septembrie Octombrie 2020 (A ...
15 October 2020
Independenta Romana – Iulie August 2020 (An 6, Nr. ...
3 September 2020
Independenta Romana – Martie 2020 (An 6, Nr. 62)
10 May 2020
Independenta Romana – Februarie 2020 (An 6, Nr. 61 ...
9 April 2020
Independenta Romana – Ianuarie 2020 (An 6, Nr. 60) ...
10 March 2020
Independenta Romana – Decembrie 2019 (An 5, Nr. 59 ...
9 February 2020
Independenta Romana – Noiembrie 2019 (An 5, Nr. 58 ...
9 January 2020
Independenta Romana – Octombrie 2019 (An 5, Nr. 57 ...
10 December 2019
Independenta Romana – SEPTEMBRIE 2019 (An 5, Nr. 5 ...
8 November 2019
Independenta Romana – August 2019 (An 5, Nr. 55)
9 October 2019
Independenta Romana – Iulie 2019 (An 5, Nr. 54)
8 September 2019
Independenta Romana – Iunie 2019 (An 5, Nr. 53)
6 June 2019
Independenta Romana – Mai 2019 (An 5, Nr. 52)
7 May 2019
Independenta Romana – Aprilie 2019 (An 5, Nr. 51) ...
18 April 2019
Independenta Romana – Martie 2019 (An 5, Nr. 50)
6 March 2019
Independenta Romana – Februarie 2019 (An 5, Nr. 49 ...
9 February 2019
Independenta Romana – Ianuarie 2019 (An 5, Nr. 48) ...
5 January 2019
Independenta Romana – Decembrie 2018 (An 4, Nr. 47 ...
11 December 2018
Independenta Romana – Noiembrie 2018 (An 4, Nr. 46 ...
4 November 2018
Independenta Romana – Octombrie 2018 (An 4, Nr. 45 ...
3 October 2018
Independenta Romana – Septembrie 2018 (An 4, Nr. 4 ...
5 September 2018
Independenta Romana – August 2018 (An 4, Nr. 43)
8 August 2018
Independenta Romana – Iulie 2018 (An 4, Nr. 42)
14 July 2018
Independenta Romana – Iunie 2018 (An 4, Nr. 41)
5 June 2018
Independenta Romana – Mai 2018 (An 4, Nr. 40)
2 May 2018
Independenta Romana – Aprilie 2018 (An 4, Nr. 39) ...
3 April 2018
Independenta Romana – Martie 2018 (An 4, Nr. 38)
2 March 2018
Independenta Romana – Februarie 2018 (An 4, Nr. 37 ...
4 February 2018
Independenta Romana – Ianuarie 2018 (An 4, Nr. 36) ...
5 January 2018
Independenta Romana – Decembrie 2017 (An 3, Nr. 35 ...
5 December 2017
Independenta Romana – Noiembrie 2017 (An 3, Nr. 34 ...
2 November 2017
Independenta Romana – Octombrie 2017 (An 3, Nr. 33 ...
2 October 2017
Independenta Romana – Septembrie 2017 (An 3, Nr. 3 ...
27 September 2017
Independenta Romana – August 2017 (An 3, Nr. 31)
27 August 2017
Independenta Romana – Iulie 2017 (An 3, Nr. 30)
27 July 2017
Independenta Romana – Iunie 2017 (An 3, Nr. 29)
27 June 2017
Independenta Romana – Mai 2017 (An 3, Nr. 28)
27 May 2017
Independenta Romana – Aprilie 2017 (An 3, Nr. 27) ...
27 April 2017
Independenta Romana – Martie 2017 (An 3, Nr. 26)
27 March 2017
Independenta Romana – Februarie 2017 (An 3, Nr. 25 ...
27 February 2017
Independenta Romana – Ianuarie 2017 (An 3, Nr. 24) ...
27 January 2017
Independenta Romana – Decembrie 2016 (An 2, Nr. 23 ...
27 December 2016
Independenta Romana – Noiembrie 2016 (An 2, Nr. 22 ...
27 November 2016
Independenta Romana – Octombrie 2016 (An 2, Nr. 21 ...
27 October 2016
Independenta Romana – Septembrie 2016 (An 2, Nr. 2 ...
27 September 2016
Independenta Romana – August 2016 (An 2, Nr. 19)
27 August 2016
Independenta Romana – Iulie 2016 (An 2, Nr. 18)
27 July 2016
Independenta Romana – Iunie 2016 (An 2, Nr. 17)
27 June 2016
Fundatia Literar-Istorica "Stoika". All Rights Reserved
© Copyright 2012 - 2021


Site-ul www.fundatiastoika.ro folosește cookie-uri.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip COOKIES cât şi TERMENII SI CONDIȚIILE de utilizare a acestui site.

Îți mulțumim pentru acest accept.
Află mai multe accesând

POLITICA COOKIE | TERMENI SI CONDIȚII |




Accept Reject
Politica Cookie

necessary Always Enabled

non-necessary