Home / Evenimente / Participari evenimente / În palatul de cleştar al CRIZANTEMEI DE AUR

În palatul de cleştar al CRIZANTEMEI DE AUR

Descarcă:

Regina „CRIZANTEMA DE AUR” (mai tânără ca oricând) a poposit şi în acest an la Teatrul „Tony Bulandra”, unde a fost primită ca o adevărată regină, iubită şi adorată.
Festivalul „Crizantema de Aur, Târgovişte 2017” – Ediţie jubiliară la împlinirea a 50 de ani, s-a desfășurat sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO se află în desfășurare la Ministerul Culturii și Identității Naționale Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Moldova care şi-au dat toată străduinţa în vederea profesionalizării Concursului de Creație a Romanței.
Doamna Alina Mavrodin (directorul festivalului Crizantema de Aur) i-a oferit Reginei cântecului românesc, Romanţa nemuritoare, un muzeu (unic în ţara noastră) – „CASA ROMANŢEI”, palat în care am avut deosebita onoare să-i aduc în dar, Reginei Romanţa, un compact disc „ROMANŢA MEA ÎNCÂNTĂTOARE” (interpretă soprana Rodica Anghelescu) şi trei cărţi apărute la Editura Muzicală a UCMR; „Cu „ANTON PANN” în cârciumioară „La Deşliu” ; „LA FÂNTÂNA DE LA DE LA DEALU” şi „SOARTĂ, CINE CREDE-N TINE”.
Ediția a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” a fost structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creație și Concertele extraordinare „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău” și „Ambasadorii Romanței” susținute de câștigători ai Trofeului „Crizantema de aur” și ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artiști din România și din alte 10 țări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franța, Italia, Germania, Olanda, Finlanda și Bulgaria, fiind acompaniaţi de orchestre și de dirijori profesioniști.
Şi-au dat concursul „Stele ale romanței” : Daniela Vlădescu, Florin Georgescu și Matilda Pascal-Cojocărița care ne-au încântat sufletul şi inimile prin interpretări extraordinare ale cântecului cel mai îndrăgit de români.
Câştigătoarea trofeului „Crizantema de aur – 2017, Ediţia a 50-a” la interpretare a fost câştigat de solista Olguţa-Novac Berbec.
Soprana Rodica Anghelescu, fiind câştigătoarea Premiului I al Crizantemei de Aur, 2012 a cântat în recital romanţa „PE LÂNGĂ BOI” – muzica Vespasian Vasilescu, versuri: George Coşbuc.
Fiindcă nu pot să mă despart de Regina Romanţă, fără a-i spune câteva cuvinte de iubire neţărmurită, fiindcă în cei 50 de ani i-am fost mereu în prejmă şi am ascultat-o şi admirat-o…
„Tu, dragă Romanţă, te rog să fii şi de-acum înainte înţelegătoare cu mine, şi să-ţi faci timp ca să asculţi dorinţele unui împătimit al condeiului (un frate bun care te iubeşte şi te admiră), fiindcă doresc să-mi povesteşti în vers duios, cuprins de nostalgia gândurilor, cu fraze de alint pe note muzicale izvorâte din sufletul tău nobil, în care păstrezi atâtea nestemate ale unei lumi nebănuit de frumoasă. Vocea ta, de zeiţă olimpică, mă poartă prin peisajele mirifice ale unei lumi fantastice… Străbat cu tine, braţ la braţ, celetele galaxii muzicale prin care mă plimbi de 50 de ani de zile, regina mea… Romanţă iubită.
Te văd cum vii, de fiecare dată, îmbrăcată-n strai regal, păşind maiestuasă pe covorul fruzelor care ţi-au poleit drumurile eternităţii şi mă inviţi ca să intrăm în casele românilor, care te aşteaptă cu pâine şi sare ca să le aduci lumina sfinţită a dorului fermecat.
Să ne trăieşi iubită ROMANŢĂ. LA MULŢI ANI!”

Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu

Vezi si

“Dor de infinit”

Descarcă: Talentatul profesor-scriitor Grigore Curcanu, a adăugat în buchetul cu parfum de valoare al cenaclurilor …

Donație de carte în republica Moldova

Descarcă: În data de 28 octombrie a.c, în calitate de membru al Fundației Literar-Istorice Stoika, …