Home / Evenimente / Participari evenimente / „EXPERIMENTUL PITEȘTI” – SIMPOZION

„EXPERIMENTUL PITEȘTI” – SIMPOZION

Descarcă:

În perioada 23 – 29 septembrie a.c. s-a desfășurat la Pitești a XIX-a ediție a simpozionului INTERNAȚIONAL „Pitești EXPERIMENT REEDUCARE PRIN TORTURĂ” (PERT) organizat de Fundația Culturală „MEMORIA” – filiala Argeș, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Muzeul Județean Argeș, Biblioteca Română din Freiburg (Germania) și alte prestigioaase instituții de cultură și învățământ din țară și străinătate.
În ziua deschiderii, care a avut loc la Filarmonica din Pitești s-a vizionat primul episod din noua serie a „MEMORIALULUI DURERII” (realizat de Lucia HossuLongin de față) și s-a efectuat o vizită emoționantă la Muzeul „Memorialul Închisoarea Pitești”, locul în care în anii 1949-1951 au fost torturați numeroși deținuți , ținânduse totodată o slujbă de pomenire în ultima zi, invitații au participat la o excursie tematică documentară la Mânăstirea Căldărușani (Ilfov).
În restul timpului, la Muzeul Județean Argeș, peste 100 de participanți au prezentat lucrări științifice valoroase pe teme de istorie recentă, iar la final, s-a adoptat o rezoluție care vizează în principal recuperarea adevărului istoric și necesitatea cunoașterii sale de generațiile de azi.
cesitatea cunoașterii sale de generațiile de azi. Printre cei care au susținut lucrări în cadrul Simpozionului se numără și mai mulți apropiați ai Fundației Literar-Istorice „Stoika” precum Corneliu Zeană, Mihai-Neagu Basarab, Stelian Gomboș, Güner Akmola, Paula Romanescu și subsemnatul (au făcut și o prezentarea revistei „Independența Română- Independența Prin Cultură”)

H. MĂNDĂȘESCU

Vezi si

“Dor de infinit”

Descarcă: Talentatul profesor-scriitor Grigore Curcanu, a adăugat în buchetul cu parfum de valoare al cenaclurilor …

Donație de carte în republica Moldova

Descarcă: În data de 28 octombrie a.c, în calitate de membru al Fundației Literar-Istorice Stoika, …