Home / Evenimente / Participari evenimente / CENTENARUL MARII UNIRI – FOCȘANI FESTIVALUL NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ BOGDANIA – EDIȚIA A VII-A

CENTENARUL MARII UNIRI
– FOCȘANI –
FESTIVALUL NAȚIONAL DE CREAȚIE
LITERARĂ BOGDANIA – EDIȚIA A VII-A

În cadrul sărbătorii „Zilele Orașului Focșani” a avut loc, în data de 7 iulie 2018, Festivalul Național de Creație Pentru Copii și Tineret. Această manifestare a fost organizată de către Asociația Culturală Umanitară „Bogdania”, al cărei președinte este Ionel Marin.
Programul a fost alcătuit din trei elemente distincte, și anume: selectarea și premierea câștigătorilor concursului de creație literară; un program artistic susținut de către Teodoru Iliescu și Dana Iordăchioiu și, în final, lansarea a două volume: „Sistemismul”, autor Nicolae Vasile, și „În constelația ființei”, de Ionel Marin.
Acest eveniment de amploare s-a desfășurat la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” – Sala Mare, al cărui director este Valentin Gheorghiță. Din juriu au făcut parte Florian Laurențiu Stoica, președintele Fundației Literar-Istorice „Stoika”; Doina Bârcă, secretar literar al Fundației; prof. dr.ing. Nicolae Vasile; general (r) și realizator de emisiuni TV Emil Străinu; poetul Geo Călugăru și poetul Radu Borcea.
Cu acest prilej, în holul Ateneului a fost vernisată o expoziție de pictură aparținând artistului Teodoru Iliescu, precum și o prezentare de documente legate de Marea Unire. Marele trofeu al concursului de creație literară a fost câștigat de Andreea-Monica State. Evenimentul a fost amplu mediatizat în „Ziarul de Vrancea”.
La eveniment au luat parte focșăneni, pictori, poeți, scriitori, artiști, elevi, invitați din Republica Moldova.
Primarul Municipiului Focșani, Cristian Valentin Misăilă, și directorul Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia”, Valentin Gheorghiță, au înmânat diplome și cărți câștigătorilor concursului de creație literară. A mai fost prezentă la această manifestație poeta Simona Mateev, iar momentele artistice de mare ținută au fost susținute de Teodoru Iliescu și de Dana Iordăchioiu.
Cele 200 de pagini de poezie și proză ale concurenților, în număr de 34, provenind din 16 județe ale României, arată preocuparea și dragostea tinerilor pentru scris, pentru cultură în general.
Mulțumim pentru invitație și un buchet de felicitări domnului Ionel Marin și tuturor celor implicați în organizarea evenimentului!

DOINA BÂRCĂ