În ziua de 19 iunie 2024, în sala mare a AGIR, din b-dul Dacia, nr. 26, din Bucureşti, s-a desfăşurat şedinta curentă/lunară a Cercului Scriitorilor Ingineri, cunoscut şi ca: Cenaclul Literar-Ing, care a avut la ordinea de zi: Gala premiilor revistei Bogdania din FocJani; Premiile revistei Independenta Română- Independenta prin Cultură; Premiul Nicolae Rotaru; Prezentare de carte: romanul Între lumi, de Nicolae Vasile.
În prezidiu, pe lângă domnul Nicolae Vasile, coordonatorul Cenaclului, au mai luat parte: doamnele Doina Bârcă şi Victoria Sorea, dar şi domnii Geo Călugăru, Florian Laurentiu Stoica şi Stelian Gomboş, membri ai juriului concursului. Pentru început, domnul Nicolae Vasile a mentionat că actuala editie a Galei premiilor revistei Bogdania este cea de a XIII-a, şi că ultimele 6-7 editii s-au desfăşurat aici la Bucureşti, în această sală din AGIR. Desfăşurarea Galei, la Bucureşti, este rodul unei colaborări excelente între Cenaclul şi revista Literar Ing cu Asociafia Cultural-Umanitară Bogdania şi revista Bogdania din Focşani, în mod special datorate relatiilor deosebite dintre domnii Nicolae Vasile şi Ionel Marin.
A luat cuvântul domnul Florian Laurenţiu Stoica care a spus că se bucură mult că este aici şi că participă la această Gală, fiindcă domnul Ionel Marin îi este foarte apropiat prin ceea ce face în domeniul culturii. Fundafia literar-istorică Stoika are 12 ani de la înfiintare şi este orientă spre istorie în general, spre istoria familiei sale în special, dar şi spre literatură, publicând şi promovând talente. Revista a devenit un model pentru alte reviste din tară.
Acceptă că este un poet bun, dar excelează în eseu. Domnul dr. Stelian Gomboş a început prin a se adresa distinsului auditoriu, în special domnului Ionel Marin, felicitându-l pentru activitatea desfăşurată pentru organizarea acestui grandios eveniment, apoi urează La mulfi ani! domnilor Ionel Marin şi Nicolae Vasile pentru frumoasa vârstă de 70 de ani.
A urmat doamna Doina Bârcă, poetă cu suflet mare, cum spune domnul Ionel Marin. Pentru început, a salutat pe cei prezenti şi a adresat felicitări celor din sală, pentru că, zicea dumneaei, preluând mesajul antevorbitorului, numai împreună facem cuvântul! Referitor la Concurs, spune că toti participantii sunt adevăratii câştigători, în primul rând că au avut curajul să-şi prezinte public creatiile, ceea ce le va da o mare şansă în viitor.
În cuvântul său, doamna Victoria Sorea, care adoră poezia, şi scrie o poezie foarte sensibilă, în evaluarea creatiilor literare a pus accentul pe etică şi morală.
În final, a luat cuvântul domnul profesor Geo Călugăru, vechi jurnalist şi om de presă, un apropiat al revistei Bogdania şi al domnului Ionel Marin, care, în stilu-i obişnuit, începe cu un motto, citat din Mihai Eminescu: Ar fi păcat să se lepede,/ Clipa ce repede ni s-a dat. Apoi, face câteva consideratii despre acest Festival organizat de domnul Ionel Marin, care ne face efectiv martori la: Creşterea limbii româneşti/ Şi-a patriei cinstire, spunea Ienăchită Văcărescu, pentru că au fost lucrări de bună calitate.
A urmat ceremonia de decernare a diplomelor de excelentă, diplomelor de onoare şi a premiilor revistei Bogdania, pe cele trei sectiuni: poezie, proză şi eseu, realizată personal de către domnul Ionel Marin, directorul Festivalului. Toti laureaţii au fost primiti cu aplauze de cei prezenti. Ceremonia de acordare a premiilor revistei Independenţa Română-Independenţa prin Cultură a fost coordonată de către domnul Florian Laurentiu Stoica, care, pe lângă mentionarea şi felicitarea laureatilor, le-a oferit, ca stimulent pentru creatiile acestora, şi un mic simbol/cadou financiar.
Ceremoniile de premiere s-au încheiat prin decernarea Premiului Nicolae Rotaru, dispărut în acest an, de către soţia dânsului, care, printre altele, a mentionat că acesta a publicat 154 de volume! După aceste premieri, domnul Nicolae Vasile a prezentat romanul său, întitulat Între lumi, lansat anul acesta la Bookfest-2024 de la Bucureşti şi invită pe cei prezenti să îl citească.
La finalul ceremoniei, au fost invitati tineri premianti care au prezentat unele dintre creatiile lor. În timpul desfăşurării acestei manifestări, au fost intercalate câteva momente muzicale sustinuţe de doamna Corina Vlad Diaconescu la pian, domnul Nicolae Maxim la flaut şi doamna Mariana Birică, apreciată solistă de muzică populară; toate prestatiile fiind subliniate cu aplauze.
Seara s-a încheiat cu un scurt program de socializare, prilejuit de împlinirea vârstei de 70 de ani de către cei mai iubiti şi onoranti colegi şi prieteni literari, domnii Ionel Marin şi Nicolae Vasile.
Corneliu Cristescu
Cercul Scriitorilor Ingineri din AGIR