Filiala Bucureşti a Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu” a organizat pe data de 27 februarie 2016 comemorarea a 231 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, eroii Revoluţiei iobagilor români din Transilvania din 1784-1785.
Cu această ocazie, preşedintele Asociaţiei, prof. univ. dr. Ioan Condor, a anunţat că doreşte să facă toate demersurile pentru ca Horea, Cloşca şi Crişan să fie declaraţi de Parlament „Eroi şi Martiri ai României”.
„De asemenea, suntem datori să facem totul pentru ridicarea unui monument închinat acestor eroi-martiri în capitala ţării, iar autorităţile publice să se implice în realizarea acestui eveniment”, a mai menţionat prof. univ. dr. Ioan Condor. Au mai vorbit vicepreşedintele Nicolae Jurcă (inginer), conf. univ. istoric Gheorghe Iscru, colonel comandor (r) Gheorghe Vartic şi comandor aviaţie (r) Gheorghe Munteanu. Fundaţia Literar-Istorică „STOIKA” a fost reprezentată la această importantă manifestaţie de secretarul literar Doina Bârcă. Doamna Bârcă a salutat iniţiativa Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu” şi, totodată, a vorbit despre realizările şi proiectele Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA”.
La data de 28 februarie 2016 s-au împlinit 231 de ani de la comiterea unei groaznice execuţii, tragerea pe roată la Alba-Iulia (Dealul Furcilor), a lui Horea şi Cloşca, conducători ai Revoluţiei iobagilor români din Transilvania, din 1784-1785. Cloşca a fost cel dintâi frânt cu roata de către călău. Frângerea cu roata se făcea astfel: condamnatul era lungit şi legat de mâini şi de picioare pe un pat special pentru astfel de execuţii, călăul prinzând cu ambele mâini, îi aplica lovituri puternice cu partea roţii care avea pe ea un fel de cuţit. În acest fel oasele condamnatului erau zdrobite, până când primea lovitura de graţie peste piept. În timp ce Cloşca era frânt cu roata, Horea era legat şi obligat să urmărească execuţia. După ce s-a terminat execuţia lui Cloşca şi i-au dat la o parte leşul, l-au urcat pe Horea pe patul său, l-au legat şi s-a trecut la aceeaşi execuţie. Înainte de a înceta din viaţă Horea a zis: „Eu mor pentru naţiune”.
Al treilea erou-martir, Crişan, a fost găsit ştrangulat în celulă (de cine?) în ziua de 13 februarie 1785, iar în ziua de 14 februarie 1785 se pronunţă sentinţa asupra cadavrului. Trupul său a fost despicat în patru bucăţi şi fixat în cuie în localităţile Abrud, Brad, Bucium, Cărpiniş şi Mihăileni.
Trupurile lui Horea şi Cloşca au fost, de asemenea, tăiate în câte patru bucăţi şi expuse pe stâlpi, bătute în cuie, în localităţile implicate în Revoluţie, acolo unde rezistenţa revoluţionarilor a fost mai mare.
EticheteAsociaţia Cultural-Patriotică „Avram Iancu” CLOȘCA COMEMORAREA EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI DIN 1784-1785 Comemorări CRIȘAN DOINA BÂRCĂ FUNDAŢIA LITERAR – ISTORICĂ „STOIKA“ HOREA participări evenimente
Vezi si
Școala de vară a Societății de Geografie, filiala Giurgiu
Descarcă: Fundația Literar istorică STOIKA care editează revista Independența Română Independența prin cultură a organizat și …
Revista Independența Română-Independența prin Cultură, prezentă la Târgul de Folk și Poezie de la 2 Mai
Descarcă: Evenimentul cultural de la începutul lunii august, din localitatea 2 Mai, comuna Limanu, județul …