Serata „Eminescu, jurnalistul”, prima din anul 2016, s-a desfăşurat pe 11 ianuarie, din nou la ICR, care rămâne disponibil găzduirii şi următoarelor ediţii din cursul anului.
În deschidere, preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, anunţă un program bogat, dar şi surprize… Şi, fireşte, surpriza nu se lasă aşteptată, preşedintele amintind că, la ultima ediţie a Congresului Spiritualității românilor de pretutindeni, din luna decembrie, de la Alba Iulia și de la Zlatna, lucrările s-au închis cu imnul lui „Ştefan cel Mare”, versurile aparţinând lui Mihai Eminescu, iar muzica, invitatului de onoare, academicianul Eugen Doga, de la Chişinău, prezent la serată, la invitaţia lui Octavian Ursulescu. În semn de omagiu, serata s-a deschis cu o versiune înregistrată cu acompaniament orchestral, cor şi solist vocal a „Imnului lui Ștefan cel Mare”.
Emoţionantul moment s-a desfăşurat cu publicul în picioare. A fost o mare bucurie să-l avem în faţă pe cel ale cărui minunate pagini muzicale din celebre pelicule cinematografice (Şatra, O dramă la vânătoare şi altele, de fapt peste 200 de filme), care ni s-a adresat vorbind despre înregistrarea ascultată pe versurile poetului naţional. Președintele UZPR i-a înmânat academicianului Eugen Doga „Diploma de excelență” pentru întreaga activitate depusă în slujba promovării spiritualității românești.
Jurnalistul Miron Manega a citat un emoționant fragment din scrierile lui Emil Cioran despre publicistica lui Mihai Eminescu. Următorul invitat, Ionel Novac a prezentat „Eminescu la Familia”, apreciind apariția primelor poezii ale tânărului de 16 ani, Mihaiu Eminoviciu, publicate de Iosif Vulcan în paginile revistei Familia sub numele de Mihai Eminescu, an ce devine cu adevărat cel al apariţiei, pe firmamentul artei universale, a creatorului literar şi, ulterior, a jurnalistului cel mai reprezentativ al neamului românesc.
Despre „Eminescu, jurnalistul internaţional” a vorbit auditoriului profesorul universitar Dumitru Copil Copilin, care aduce informaţii inedite, rezultat al unor cercetări, încă, în curs de desfăşurare.
În încheierea seratei, Rodica Subţirelu, redactor şef al revistei „Cronica Timpului”, a anunţat împlinirea unui an de la lansarea acestei publicaţii. A fost oferită Diploma de fondator tuturor membrilor fondatori, care prin condei, dăruire, angajare consideră că aduc un plus de informare autentică şi neangajată politic publicului cititor.
Autorilor lucrărilor prezentate la serată li s-au oferit Însemne de recunoştinţă pentru participare, iar tuturor celor prezenți în sală li s-au oferit exemplare ale „Cronicii Timpului” şi ale publicaţiei „Independenţa Română-Independența prin cultură” editată de Fundaţia Literar-Istorică „Stoika”. A fost oferiă și broșura omagială Eminescu în actualitate, care cuprinde valoroase extrase din opera poetică şi jurnalistică. Acest număr al revistei a fost ilustrat cu desenele apreciatului și cunoscutului grafician Mihai Cătruna.
Actrița Doina Ghiţescu a încheiat Serata cu un sensibil moment de poezie.
Dr. CLEMENTINA TIMUȘ